Kaunis Five

150 Kč (110Kč)

Popis akce

Přes svůj mladý věk má, teprve pětadvacetiletý, slovenský hráč na trubku a křídlovku Lukáš Oravec úctyhodné vzdělání i zkušenosti s řadou špičkových osobností domácího i evropského jazzu. Jako hráč působí od roku 2012 včele vlastního kvarteta variabilního obsazení a souběžně je členem Big Bandu Gustava Broma, stejně jako další z protagonistů, šestatřicetiletý český tenorsaxofonista Ondřej Štveráček.

Hra obou hudebníků je zakotvena v současném mainstreamu, který se odvíjí od klasiků hardbopové generace. Ve Štveráčkově případě byl určujícím podnětem odkaz Johna Coltrana, jehož hudbu do sebe nasával od středoškolských studií. Obdobně učaroval Oravcovi tragicky zesnulý trubkový virtuos Clifford Brown a hráči, kteří se po umělcově předčasné smrti vydali v jeho stopách: Freddie Hubbard, Woody Shaw nebo Tom Harrell.

Partnery obou stěžejních sólistů na dechové nástroje budou četnými mezinárodními zkušenostmi neméně ostřílení hráči formátu pianisty Luboše Šrámka, kontrabasisty Tomáše „Kaštana“ Baroše a bubeníka Mariána Ševčíka (poslední dva se Štveráčkem nahráli jeho nejnovější výtečné CD The Form s americko-britskými hosty Brianem Charettem a Osianem Robertsem).

V současnosti šestatřicetiletý Ondřej Štveráček, stejně jako jeho vrstevníkLuboš Šrámek, vstupovali do profesionálního hudebního života už ve zcela odlišných podmínkách politického a společenského klimatu polistopadových změn než jejich předchůdci. Radikálního uvolnění poměrů využili k navázání a průběžnému pěstování kontaktů se svými četnými zahraničními kolegy, v hostování v řadě mezinárodních projektů a v neposlední řadě v utvrzení plodné česko-slovenské jazzové symbiózy, která byla pro náš jazz vždycky typická. Právem nabyté sebevědomí těchto hudebníků se také projevilo v příslovečné „energii a vitalitě jejich hudby“, jak svého času Lubomír Dorůžka výstižně charakterizoval Štveráčkův impozantní autorský projekt What´s Outside, kterým současně debutoval v úloze leadera vlastní skupiny, po zásluze nominovaný na prestižní cenu Jazzového Anděla.

Pokračovat ve čtení

Fotogalerie