Emil Viklický Trio

150 CZK (110CZK)

Event Description

Emil Viklický jednou z nejvýraznějších postav tuzemské hudební scény. Svým syntetickým přístupem již dávno přesáhl hranice jazzu. Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany, mezi nimiž najdeme ellingtonovského veterána Lou Blackburna, trumpetisty Joe Newmana, Benny Baileyho, Marcuse Printupa, Jona Faddise, pianistu Jamese Williamse, kytaristu Billa Frisella, se soustavně od druhé poloviny 80. let věnuje soudobé hudbě.

Opera Faidra, která měla premiéru v září 2000 ve Státní opeře, zvítězila v mezinárodní soutěži nazvané Nová opera pro Prahu 2000. Kromě ní napsal ještě opery Oráč a Smrt a Máchův Deník. Též je autorem melodramu na text Václava Havla The Mystery of Man, premiérovaný v New Yorku r. 2004. Také „Dvojkoncertu pro harfu a hoboj” (premiéra 2008 v Ostravě s Janou Bouškovou) a Klavírního koncertu E dur (v r. 2011 premiéru v Olomouci s Moravskou filharmonií hrál francouzský klavírista Jonas Vitaud).

V r. 1997 získal v londýnských The Times titul Janáček of Jazz (Janáček jazzu) od kritika Chrise Parkera. V současnosti vystupuje především spolu s Petrem Dvorským a Cyrilem Zelenákem nebo Tomášem Hobzekem v souboru s názvem „Emil Viklický Trio”. Za vystoupení v Hong Kongu v 2011 bylo toto trio zařazeno mezi 12 nejlepších jazzových koncertů roku 2011.

Viz server All About Jazz, kritik Ian Patterson.

Continue reading

Performers

  • Emil Viklický - Piáno
  • Jan Tengler - Kontrabas
  • Jaromír Helešic - Bicí

Fotogalerie