Kytarový recitál Pavla Steidla

Popis akce

“Jestliže jdete na velký koncert, je nevyhnutelné být kritickým posluchačem. Steidlův koncert mě překvapil. Všichni posluchači aplaudovali ve stoje. Jeho představení bylo vynikající“. To jsou první slova kritiky v časopise Gendai Guitar na výkon Pavla Steidla, rodáka z Rakovníka, který na kytaru začal hrát v osmi letech. Jeho prvním učitelem byl jeho bratr. Vystudoval Pražskou konzervatoř, kde ho učili mimo jiné Milan Zelenka a Arnošt Sádlík. Ve studiu pokračoval na Akademii múzických umění v Praze ve třídě uznávaného kytarového virtuosa Štěpána Raka. Mimo klasického studia sbíral Pavel Steidl zkušenosti také návštěvami mistrovských kurzů, které vedli David Russell a Abel Carlevaro. Další cenné zkušenosti získal účastí v mnoha soutěžích a na řadě hudebních festivalů. Roku 1982 se stal vítězem soutěže Radio France de Paris. Tento úspěch mu definitivně otevřel cestu k budování mezinárodní kariéry. Hudební kritikou je označován za vynikajícího českého interpreta a představitele současného kytarového repertoáru, přestože žije a pracuje v Nizozemí. Koncertoval ve více než třiceti zemích světa a nahrál nespočet skladeb světového, ale i českého repertoáru. Italský časopis Guitart zařadil jeho jméno mezi 8 nejdůležitějších světových kytaristů roku 2003 a o dva roky později obdržel cenu Classical Guitar Award 2005.

Pavel Steidl se rovněž věnuje komponování a svými skladbami často obohacuje svůj koncertní program. Přesvědčit se o tom můžete na letošním ročníku Prague Proms v pražském The Loop Jazz Club Hostivař.

Pokračovat ve čtení

Účinkují

Pavel Steidl, koncertní kytara

Program

Kytarový recitál mezi Paganinim a Jimmy Hendrixem sestavený ze skladeb od baroka až po současnost.

V představení zazní skladby autorů: Jan Antonín Losy, Niccolo Paganini, Napoléon Coste, Federico Moreno Torroba, Carlo Domeniconi, Pavel Seidl a další.

Fotogalerie