Jakub Tököly Quintet

Popis akce

Vždy bylo naší prioritou představit na festivalu Prague Proms širokou škálu interpretů všech uměleckých žánrů. Nejen proto jsme do programu zařadili vynikajícího pianistu a skladatele Jakuba Tökölyho a jeho Quintet. 

Slovenský rodák Jakub Tököly je právem řazen mezi nejvýraznější jazzové osobnosti své generace. Působil v mnoha úspěšných československých a mezinárodních projektech. V autorské tvorbě se inspiruje romským folklorem, jazzem, artificiální hudbou, ale i flamencem. V jeho hře je rozpoznatelný vliv Duka Ellingtona, Oscara Petersona, Herbie Hancocka, či Claude Debussyho.

Mezi skladatelské úspěchy Jakuba Tökölyho patří výtečná alba Different Directions a The Echoes. Ve druhém zmiňovaném spojil skvělé hudebníky česko-slovenské scény a vytvořil tak syntézu dechových nástrojů, bicích, kontrabasu a klavírní drobnokresby.

Nyní album spolu s Oskarem Törökem, Cyrillem Oswaldem, Tomášem Barošem a Peterem Solárikem představí publiku v pražském The Loop Jazz Club Hostivař. Posluchači si tak budou moci vyslechnout nebývalou směs energie, instrumentální virtuozity, ale i minimalistického a intimního projevu.

Pokračovat ve čtení

Účinkují

Jakub Tököly, piano
Oskar Török, trubka
Cyrille Oswald, tenor saxofon
Tomáš Baroš, kontrabas
Peter Solárik, bicí

Program

Skladby z alba Echoes

Fotogalerie